1. března 2018 – Dramaťácké patálie

Je čtvrtek 1. března a dramaťáci ze 4.LA míří přes berounské náměstí na autobusovou zastávku. Kde nechali učitele? Že oni jsou za školou! Kdepak! Pan profesor Musil marodí, takže zůstal doma. My studentky se ale rozhodly splnit svůj slib a i letos se zapojit do akce „Celé Česko čte dětem“.

Už v minulém roce jsme navštívily děti v mateřské a základní škole v Jinonicích, abychom jim nahlas předčítaly hned z několika knížek. A protože jsme se osvědčily, zavolaly si nás paní vychovatelky na pomoc i letos.

Na výstup ve školní družině jsme byly dobře připravené. V rámci specializace dramatická výchova totiž věnujeme určitý čas nácviku hlasitého a poutavého čtení. Po pečlivém přemýšlení o našich malých posluchačích jsme pro ně vybraly několik vtipných příběhů z knihy Mikulášovy patálie od francouzského autora René Goscinnyho. A vybraly jsme dobře.

Díky správné práci s tempem řeči, modulací a intonací se děti rychle zaposlouchaly do vyprávění. Při čtení veselých příhod Mikuláše a jeho kamarádů se pak smály nejenom děti, ale i paní vychovatelky. Z toho, že jsme se do projektu „Celé Česko čte dětem“ zapojily, jsme tak měly velikou radost.

Pravidelné čtení má na děti očividný vliv – dokázaly nám vyprávět, jaké pohádky už ve družině četly, při našem čtení dávaly pozor, poslouchaly a po dočtení si s námi o příběhu bez obtíží povídaly. Čtení dětem pomáhá nejen s rozvojem představivosti, myšlení a paměti, ale podílí se i na emočním a citovém zrání.

A co dál? U Mikulášových patálií ještě chvíli zůstaneme. Tentokrát se ale nespokojíme s pouhým čtením a tak teď pilně pracujeme, abychom knižní předlohu přenesli na divadelní scénu.

Na pár fotek z akce se podívejte ZDE

-Michaela Č., 4.LA-

Share Button