16. února 2016 – Návštěva u Jana Amose Komenského

Dne 16. 2. 2016 se naše třída 4. PB vypravila na exkurzi do Národního pedagogického muzea Jana Amose Komenského, kde nás čekala přednáška o školství v době protektorátu Čech a Moravy.

Přednáška o školství té doby byla, dle mého názoru, velice přínosná. Dozvěděly jsme se nové zajímavé věci, například, že se přepisovaly učebnice, aby jejich podoba tehdejšímu režimu vyhovovala. Po přednášce jsme měly možnost prohlédnout si celé muzeum. K prohlídce jsme dostaly pracovní sešit pro žáky SŠ. Do sešitu jsme zapisovaly poznámky z vystavené expozice. Jednalo se hlavně o typy škol v různých historických etapách. Mohly jsme si vyzkoušet i psaní husím brkem nebo překládání nápisů z cyrilice.

Na konci expozice nás čekal krátký film o životě Jana Amose Komenského a jeho pobytu v Lešně. Film byl zpracován poutavě. Nechyběl v něm humor, ale zároveň nám bylo jeho prostřednictvím sděleno mnoho informací.

Návštěva Národního pedagogického muzea J.A.K. nás velmi mile překvapila. Domů jsme odjely spokojené a s hlavou plnou nových znalostí, které využijeme při maturitní zkoušce.

 

 „Má-li se člověk stát člověkem, musí se vzdělat.“  J. A. Komenský

 

Andrea B., 4.PB

Share Button