4. října 2016 – Čí je má vlast?

„Všichni jsme tam byli spolu a všechno fungovalo. Hvězdy, duše, celý vesmír…“
Tak popisovaly své pocity děti z romského souboru Čhavorenge v listopadu v roce 2014.

My jsme měli 4. října 2016 možnost shlédnout a hlavně vyslechnout krásnou hudbu spojením romského pěveckého sboru Čhavorenge a České studentské filharmonie. Celý program , kterého jsme se účastnili nesl název „Čí je má vlast? A co je česká hudba?“ V první části jsme slyšeli působivou tvorbu Bedřicha Smetany z cyklu Má vlast, v druhé pak romský sbor Čhavorenge pod vedením Idy Kelarové a jejího manžela a skladatele romské hudby Desideria „Dežo“ Duždy. Celým dopolednem v pražském Rudolfinu nás provázel pan moderátor s dirigentem Markem Ivanovicem. Snažili se nám Smetanovu Mou vlast ukázat jako krásný umělecký výtvor a zároveň jako hudbu, která minimálně symbolisticky otevírá volnou cestu k jiným věcem. Cestu k tomu, abychom nebrali naší vlast jen úzce etnicky, ale že je s námi spjato mnoho etnik včetně Romů.

Proč tento projekt na mě a mé spolužáky tak hluboce zapůsobil? Nejenže jsme se dozvěděli něco nového z oblasti hudby, ale také nám pomohla Ida Kelarová, zamyslet se nad životem. Ida se nám také snažila ukázat, že zpívat umí každý a v romské hudbě se odráží celý život člověka od radosti po smutek. A ke smutku patří samozřejmě slzy, které nemáme náhodou. „Slzy jsou z 1% voda a z 99% city,“ říká sbor-mistryně.

Ačkoli jsme romským písním nerozuměli, zapůsobila na nás už jen jejich energičnost nebo rytmus a myslím, že nám tyto písně budou ještě dlouho znít v mysli.

Za hudební specializaci Anna S., 4.PB

Share Button